Tjekliste for isolering

Tjekliste for isoleringIsolering er et område der bør berøre alle danske husejere. Det er vigtigt for et velfungerende hus, som har en godt indeklima og som kan holde på varmen.

Vi har derfor lavet en tjekliste for isolering, til dig som forbruger. En tjekliste med mange væsentlige punkter, som alle bør tjekkes for at undersøge dit behov for isolering.

Vi har valgt at inddele tjeklisten i 5 områder, for at give en større overskuelighed. Inden du begynder på de 5 områder, er det dog vigtigt du får undersøgt om huset er energimærket.

Et energimærket hus vil nemlig have en mærkningsrapport, som viser hvordan huset er isoleret. Det kan spare dig for en masse tid og besvær.

Huse købt efter 1997 er ofte energimærket og du kan finde rapporten i købspapirerne. Du har endda mulighed for at se dem online på Boligejer.dk, hvis energimærkningen er sket efter 1. september 2006.

Tjek dit hus på 11 områder

IndeklimaIndeklima

Indeklimaet er det mest afslørende at tjekke på huset. Er der fugt og træk i huset, er det et klart signal om, at du har behov for isolering. Indeklimaet er derfor det første område på tjeklisten:

1. Tjek for fugt i huset

Fugt kan udvikle sig til et stort problem, så du bør være omhyggelig med at tjekke for fugt. Du kan undersøge det på flere forskellige måder. Skjolder, mug og skimmel er klare tegn.

Samtidig kan fugt i vindueskarme være et klart signal om, at huset ikke er isoleret godt nok. Årsagen kan ligeledes findes i manglende udluftning. Du bør derfor lufte ud i 5 minutter flere gange om dagen, for at klarlægge årsagen til fugten. Vil du vide mere om svampeskader og hvad du gør, se her.

2. Tjek om der er træk i huset

En af de klare fordele ved isolering er, at indeklimaet bliver mere behageligt og at det ikke trækker udefra. Med andre ord, så er træk et klart tegn på et utæt hus. Er det tilfældet, bør du få tjekket hvorfra og få undersøgt om du har isoleret.

HulmursisoleringIsolering af ydervæggene

3. Tjek om huset har hulmursisolering

Nye standarder gør at huse nu skal bygges med hulmursisolering. Sådan var det desværre ikke før 1960′erne. Det betyder at mange huse fra 1930 til 1960 ikke har isolering i hulmurene.

Bor du i et murstenshus, bør du altså få tjekket dine hulmure. Du kan nemt se om der er lagt en fuge efter isoleringen, hvor murstenen er taget ud. Kan du ikke finde en fuge, eller tegn på hulmursisolering, kan du selv børe et hul i murstensfugen.

Bor 11 – 13 cm ind og før en lang tynd genstand ind i hullet.  Kan du få pinden 15 cm ind eller længere, uden modstand, så er der ikke isoleret.

Om det så er muligt at efterisolere, afhænger af om der er tilstrækkelig med hulmur og det vil en isolatør efterfølgende kunne afgøre.

4. Tjek for isolering, hvis du har andre vægtyper

Det er ikke alle huse som består af hulmure. Har du et hus bestående af andre vægtyper, bør du ligeledes tjekke disse. Behovet for isolering af andre typer ydervægge kan tjekkes af en professionel isolatør, eller via din energimærkningsrapport.

Energi vinduerVinduer og døre

5. Tjek for utæthed ved husets vinduer og døre

Utæthed ved vinduer og døre kan medføre store varmetab. Det er derfor en god idé at tjekke om det er tilfældet, i dit hus. Utætheder i muren omkring vinduerne eller yderdørene, er et stort problem.

Har dit hus utætte fuger, bør du uden tvivl få dem udbedret. Dels fordi det er mange penge at spare på varmeregningen og dels fordi det forebygger potentielle skader på huset.

6. Tjek husets ruder

Det er meget forskelligt, hvilken type ruder som danske huse har. Det er derfor individuelt, hvad du skal gøre. Har du forsatsruder, bør du overveje at få skiftet forsatsglasset til energiglas. Det kan give dig en stor besparelse.

Er vinduerne i dårlig stand, bør du overveje at få dem repareret af en snedker eller udskiftet dem med nye.

Du bør ligeledes tjekke om du har termoruder, hvilket de fleste nyere huse har. En termorude kan kendes ved at have glas i 2 eller 3 lag, som sammenholdes af en kantliste.

Termoruder kan med fordel udskiftes med energiruder, da det kan spare dig penge. Tjek selv om du har termoruder eller mere energivenlige ruder. Ønsker du at udskifte dine termoruder, bør du går efter energimærke A, for at spare mest muligt på varmeregningen. Se hvad du kan spare ved nye energi vinduer.

7. Tjek dine ovenlyskupler

Ovenlyskupler var meget populære i en overgang. Har du et hus med ovenlyskupler, bør du tjekke dem. Har kuplen kun 1 eller 2 lag glas, bør du skifte til en lavenergikuppel. Du kan selv undersøge antal lag og udskiftningen kan en tømrer klare.

8. Tjek dine yderdøre           

De færreste tænker på yderdørene, når de tænker på indeklimaet og varmebesparelser. Ikke desto mindre er det afgørende, at dine yderdøre er tæt isoleret og i ordentlig stand. Om døren er isoleret, kan du nemt vurdere ud fra tykkelsen.

Har du en utæt dør, har du typisk 2 valg. Du kan vælge at udskifte døren, eller du kan få forbedret deres tætningslister.

TagisoleringIsolering af husets tag og loft

9. Tjek om loftet er isoleret ordentligt

Loftet er et vigtigt område, når det kommer til varmeudslip og isolering. Varmen stiger opad og ønsker du at holde på den, bliver du nød til at have et isoleret loft.

Tjek derfor om loftet er isoleret tilstrækkeligt. Du bør dels tjekke isoleringens tykkelse og den skal være over 250 mm. Ellers skal du have efterisoleret, så du rammer et niveau på 300 – 400 mm.

 

10. Tjek om du har isoleret skråvæggene, skunken og lemmen.

Loftet består ligeledes af skråvægge og en skunk, hvor varmen kan sive ud og hvor kulden kan sive ind. Du bør derfor tjekke en eventuel skunk for isolering. Her vil du ligeledes kunne se om skråvæggene er isoleret.

Der vil typisk være en dør eller indgang til skunken, så det er nemt at tjekke. Som hovedregel skal der efterisoleres, hvis isoleringen er mindre end 150 mm. Såfremt der altså er plads.

Har du ikke adgang til skunken, bør du få professionel hjælp. Den kan nemlig kun tjekkes, hvis skunkvæggen rives ned, eller via et termografikamera.

Lemmen er et andet område på loftet, der bør være i din bevidsthed. Lemmen skal være tæt med loft og skunk. Er din lem uisoleret og utæt, kan du få den forbedret via tætningslister og ved at putte isolering på bagsiden af lemmen.

Isolering af gulvene i huset

11. Tjek dit gulv, hvis du har en kælder.

Alle der har haft huse med kældre, ved hvor kolde gulve det kan medføre. Har du en krybekælder eller en uopvarmet kælder, skal du have undersøgt isoleringen under gulvet.

Det er ret besværligt og kan nemmest undersøges via mærkningsrapporten. Hovedreglen er at isoleringen skal være mindst 50 mm tyk. Om det så kan betale sig at efterisolere under gulvet, skal klarlægges af en professionel energikonsulent.

Har du derimod en krybekælder, er det typisk nemmere at undersøge isoleringen. I dette tilfælde anbefales det, at isoleringen er over 100 mm, hvis det skal være energi -og miljøvenligt.

 

Fordele ved at få udført isolering

Der er mange fordele ved at få udført isolering og vælger du at følge tjeklisten, vil du i høj grad få glæde af følgende fordele:

  • Mindre varmeregning
  • Mere behageligt indeklima
  • Mindre CO2-udledning
  • Huset stiger i værdi
  • Lavere varmetab og intet træk udefra

Der er altså mange grunde til at tage tjeklisten seriøst og gå den igennem. Energioptimering er et område, der kan give dig store besparelser. Se hvad du kan spare ved at få isoleret eller prøv energiberegneren til at spare penge

 

Om Kenneth Thomsen

Kenneth Thomsen er uddannet murer og har arbejdet i branchen i mange år. Han skriver om isolering og murerfaget.

, , ,

Kommentar er lukket